Слънчева светлина

Сигурно сте съгласни с това, че слънцето е важно за живота на земята.
То ни снабдява със светлина и топлина. Това е необходимо за растежа и развитието на всичко живо.

Как слънчевата светлина влияе на нашето здраве?

Слънчевата светлина унищожава микробите. Ето защо е необходимо да изнасяте на слънце и да проветрявате одеалата, възглавниците и вещите, които не перете често. Отваряйте прозорците на Вашия дом колкото може по-често. Слънчевата светлина унищожава бактериите и предотвратява образуването на плесен.
Под действието на слънчевата светлина нашата имунна система укрепва, а също така се увеличава съпротивителната способност на организма спрямо инфекциите. Броят на белите кръвни клетки, особено на лимфоцитите, нараства. Нараства и количеството на антителата. Този ефект се наблюдава в продължение на 3 седмици. Може да се намали вероятността от простудни заболявания в значителна степен, ако стоите на слънце два пъти в седмицата за по 10 минути. Придобилата лек загар кожа предпазва по-добре от инфекции.

Слънчевата светлина способства за укрепването на костите

Под въздействието на слънчевата светлина организмът изработва витамин D, който способства за усвояването на калция от червата и използването му за укрепване на костите. Слънчевата светлина предотвратява появата на рахит, а също спомага за предпазването и лечението на остеопоразата.
Червените кръвни телца функционират по-добре при въздействието на слънцето върху организма. Увеличава се тяхната способност да пренасят и доставят кислород в клетките, което спомага да се увеличи нивото на енергия, износването и предотвратяването на много болести.
Холестеролът се превръща във витамин D в кожата под въздействието на слънчевата светлина, което способства за понижаване на неговото ниво в кръвта.

Доброто самочувствие се стимулира от слънчевата светлина, повишава се настроението. Ежедневното приемане на срънчеви бани увеличава нивото на мелатонина, който подобрява съня. За болшинството от хората, слънчевата светлина е важно лечебно средство, особено в съчетание с физическите упражнения, предотвратява и подпомага лечението на обострена, хронична форма на депресия.
Помнете необходимостта от използване на всяка възможност за получаване на слънчева светлина и особено в периода на есенно-зимните мрачни дни.
Слънчевата светлина притежава лечебни свойства. Рани по кожата заздравяват много по-бързо при ежедневното кратковременно въздействие на слънчевите лъчи. Слънчевата светлина способства за облекчението на болката в отеклите от артрита стави и даже облекчава някои симптоми на предминструалния синдром.
При хора, които получават достатъчно слънчева светлина е по-малка вероятността за поява на рак на млечната жлеза, рак на дебелото черво и простатата.

Предпазване

Да получаваме слънчева светлина в малки количества, това е прекрасно, но прекомерното излагане на слънчева светлина е опасно! Ограничете излагането на слънце! За повечето хора, 30 минутното стоене на слънце е напълно достатъчно. Ако имате светла кожа, в самото начало на излагането Ви на слънце трябва да спазите ограничението до 5 минути, а ако кожата Ви е тъмна – 15 минути, като постепенно увеличавате времето. Помнете, че влажната кожа потъмнява по-бързо и ултравиолетовите слънчеви лъчи, способни да се отразяват в снега, пясъка и водата, в значителна степен увеличават слънчевото въздействие. Ултравиолетовите лъчи могат да предизвикат изгаряне дори в облачно време.

Никога не допускайте появата на изгаряне. Изгарянето от слънце увеличава риска от рак на кожата. Злокачественият меланом е най-смъртоносната форма на рак.

Известно е, че слънчевата светлина може да окаже целително или пагубно въздействие в зависимост от това, как я използваме. Наслаждавайте се разумно на слънцето! Така Вие ще увеличите жизнената си енергия и ще подобрите Вашето здраве.


Няма коментари:

Публикуване на коментар