неделя, 4 март 2018 г.

ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ и ЦЪРКВАТА НА АДВЕНТИСТИТЕ ОТ СЕДМИЯ ДЕН

ЗАШО ЦЪРКВАТА НА ААВЕНТИСТИТЕ ПРЕПОРЪЧВА ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ?

Църквата на адвентистите от седмия ден популяризира здравословния начин на живот от доста дълго време. Желанието на адвентистите е да следват примера на Исус Христос, Който служеше на хората в техните здравословни нужди.

За целта те организират курсове по здравословен начин на живот, медицински здравни изложения чрез мобилни клиники, болници и здравни центрове по целия свят. Много хора посочват адвентистите за пример по здравословен начин на живот.

В сп. "Нюзуик" в статията "Навици за живот до 100 години'' авторката Дебора Коти, като изброява основните принципи за постигане здраве и дълъг живот, отправя към читателите кратката препоръка: "Живейте като адвентистите!".

Коти пише още: "Адвентистите имат средна продължителност на живота до 89 години - десетилетие повече от другите американци. Един от основните принципи на вярата в Бога е да оценяваме и гледаме на тялото си като "взето назаем" от Бог, което означава да не пушим, да не пием алкохол, да не посягаме към наркотиците и да не прекаляваме със сладките неща. Последователите на здравословния начин на живот обикновено правят много упражнения или спортуват, вегетарианци са и се фокусират върху семейството и обществото."

Един от най-популярните автори на сп. National Geographic, Дан Бютнер, също посочва адвентистите за пример по здравословно живеене в книгата си "Сини зони. 9 урока по дълголетие" (издадена на бълг. ез., Изд. Еуниката, 2014). Т.нар. "сини зони" са местата по света, където хората живеят по-дълго. След като проучва живота на адвентистите от Лома Линда, Калифорния, той заявява, че в САЩ адвентистите са с най-голяма продължителност на живота.

Но главното в гледната точка на адвентистите е не в броя на годините, а в качеството на живота през тези години. "Целта и стремежа ни към благополучие не е единствено, че ще живеем по-дълго, а за да сме по-полезни в службата си на другите и на Бог" - казва Скот Аемерт, пастор на една от църквите на адвентистите в Портланд, Орегон.

ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ ЗА ЗДРАВОСЛОВЕН И ДЪЛЪГ ЖИВОТ
Ето няколко принципа, които адвентистите препоръчват:

1. Бог обитава в нас и ние сме Негов храм.

За нас е привилегия и отговорност ла пазим тялото си в добро здраве, за да позволим на Бог да работи по-добре чрез нас и в нас, за да станем такива, каквито Той желае да бъдем.

Както ап. Павел казва в 1 Коринтяни 6:19, 20: "Или не знаете, че вашето тяло е храм на Светия Дух, Който е във вас, Когото имате от Бога? И вие не сте свои си".

С други думи, ние трябва да почитаме Бог с телата си.

2. Имаме правото и свободата да избираме

Здравните принципи, макар и насочени към всички, не са императивни указания. Това е въпрос на лично решение, защото Бог не действа със сила, а с призив и загриженост за нашето здраве, като е оставил избора в нашите ръце.

Здравословният начин на живот не ни прави по-святи, а поздрави. Ако сме здрави, ще имаме повече възможности да помагаме на другите да постигнат личните и духовните си цели. Изборът, който правим, определя и личната ни отговорност за здравето.

Библейската поговорка: "Каквото посее човек, това и ще пожъне" много добре пасва на това какво правим със своето здраве и последствията от този избор.

3. Въпроси, свързани с храненето

Голяма част от здравословната диета на адвентистите заемат пълнозърнестите, нерафинирани и растителни храни. Някои адвентисти консумират месо, но го правят умерено и не толкова често. Те ядат повече плодове, зеленчуци, зърнени храни и ядки. Много от тях консумират мляко и яйца, но също в умерено количество. Принципът на здравословното хранене е добре обяснен в изказването на един от пионерите на адвентното движение, Елън Уайт: "Зърнените храни, плодовете, зеленчуците и ядките определят диетата, избрана за нас от нашия Създател. Тези храни, приготвени по семпъл и естествен начин, са най-здравословната храна за човека".

При вярващите храната и всички дейности са от значение за отношението към Създателя. Ето как ни съветва и насърчава Бог:
И тъй, ядете ли, пиете ли, нещо ли вършите, всичко вършете за Божия слава. - 1 Коринтяни 10:31

"Ще ми изявиш пътя на живота. Прел Твоето присъствие има пълнота от радост, от дясно на Тебе - всякога веселие" - Псалм 16:11

Адвентистите препоръчват следните принципи на хранене:

Яжте разнообразни плодове и зеленчуци, по възможност пресни или замразени. Препоръчваме вегетарианска диета, но изборът за нея е личен. Този, който избира да яде месо, трябва да следва библейските препоръки за т.нар. "чисти" меса - птиче, говеждо и агнешко.

Включете в диетата си храни, заместващи месото: вегетариански бургери, хляб с ядки, тофу и други храни с растителни протеини, които могат да се намерят в магазини и дрогерии за здравословни храни. Голям брой адвентисти са преминали на диета, която съдържа изцяло растителни храни.

Избирайте преди всичко пълнозърнест хляб и мюсли, нерафинирани храни, овес, кафяв ориз, гранола, паста киноа.

Яжте често бобови - боб, леша, грах, соя, тофу, хумус.

Включете в ежедневната си диетата ядки и семена - орехи, бадеми, слънчоглед, ленено семе, фъстъци и др.

Яжте здравословна закуска, а вечерята ви нека да бъде ниско калорична.

Използвайте умерено млечни продукти - сирене, сладолед, сметана, масло. За предпочитане е соево мляко, обогатено с витамин В12 и калций.

Захарта и сладкишите консумирайте ограничено и ги замествайте с пресни и/или сушени плодове - малини, праскови , ананас, смокини, фурми... Вместо подсладените безалкохолни напитки пийте фрешове или натурални сокове, като гроздов или портокалов например.

Ограничете солта и храните с високо съдържание на сол.

Може би за мнозина тези препоръки са нови, но те стават все по-популярни сред интересуващите се от здравословно хранене.

4. Създадени сме за движение

Физическата активност е важна част от здравето и включва различни дейности като бързо ходене, каране на колело, плуване, бягане, активен спорт, тренировки, работа в градината и на двора. Вместо да стоите дълго пред телевизора или компютъра, отделете си време и за една кратка разходка.

Следната препоръка за физическа активност е дадена на адвентистите преди повече от сто години: "Когато времето позволява, по възможност всеки трябва да излезе на открито, да подиша чист въздух всеки ден - лято и зима."
Тази препоръка се приема и цени все повече.

5. Никотинът, алкохолът и наркотиците увреждат здравето

Адвентистите знаят, че е християнски дълг да не употребяват неша, които разрушават здравето, влияят отрицателно на ума и замъгляват съзнанието. Приемът на кофеинови и т.нар. "енергийни" напитки не се препоръчва, защото водят до пристрастяване и увреждат здравето. Адвентистите наблягат на пиенето на чиста вода, отколкото подсладени и газирани напитки.
Добрата алтернатива на тези "ободрителни" напитки са добрият сън и здравословната храна...

6. Умереност

Умереността означава избягване на всичко, което вреди здравето и внимателно използване на всичко, което е полезно. С други думи - не изпадайте в крайности. Работете, но не ставайте работохолици; отделете си време за удоволствие, но не прекарвайте цялото време в игри; яжте добра храна, но в нормални количества. Бъдете активни, но не прекалявайте. Не стойте седнали дълго пред телевизора или компютъра. Умереността балансира живота ни.

7. Доброто здраве изисква и почивка

За да бъдете продуктивни и да се радвате на добро физическо и духовно здраве, намирайте време за почивка, отпускане и добър сън (седем - осем часа за възрастните и повече за децата). Нека един ден в седмицата ви да бъде за активна почивка и възстановяване.
Адвентистите празнуват на един особен ден - съботата - време, което ги отделя от служебните и домашни проблеми и им дава възможност да бъдат заедно със семейството и приятелите си, да отидат на църква и да се поклонят на Бога, да се насладят на природата, която Бог е създал за всеки.

8. Чистотата е предпоставка за добро здраве

Някои от най-добрите начини да се предпазите от болести са прости: редовно си мийте ръцете, поддържайте тялото и дрехите си чисти, пазете чистота в кухнята и там, където има хранителни продукти. Там, където е възможно да се събират бактерии и плесени, правете редовна дезинфекция. Изхвърляйте отпадъците на определените места. Слънчевата светлина е много полезна за здравето, но знайте, че дълготрайното излагане може да причини рак на кожата. Да пазим околната среда чиста и да дишаме чист въздух са също важни компоненти за доброто здраве на всички.

9. Здравето включва цялостната личност

Адвентистите вярват, че за да се постигне оптимално здраве, физическите, умствените, социалните и духовните измерения на живота трябва да функционират заедно по един балансиран начин. Важно е да развиете добри навици не само за тялото, но също така за вашия ум и дух. Пълноценното здраве на личността включва навици като ограничаване на стреса и развиване умения и нагласа на психиката за справяне с него. Имайте надежда и бъдете оптимисти, прекарвайте време в молитва и размишление, имайте добри взаимоотношения с всички, подкрепяйте семейството си, бъдете милостиви и съчувствителни и показвайте любов и прошение.

10. Редовните медицински прегледи

Дори да изглежда, че всичко е наред с вашето здраве, възможно е по някакъв начин да сте се инфектирали или да сте придобили някакъв хроничен здравословен проблем. Редовната медицинска грижа и прегледи са важен фактор за един здравословен живот. Редовните прегледи при зъболекаря и грижата за зъбите също са важни.

Разбира се не всички адвентисти могат да спазват дословно всичко това, но те желаят да водят здравословен начин на живот. Те искат да помагат и да насърчават другите хора да приемат подобен начин на живот, без да налагат мнението си, като оставят всеки за себе си да избере дали да изучава и практикува принципите за един по-добър живот, които Бог ни е дал.

КАКВО ПОКАЗВАТ ПРОУЧВАНИЯТА

Тъй като в сравнение с другите хора, повечето адвентисти избират здравословен начин на живот, Националният институт по здравеопазване в САЩ (NIH) е финансирал проучване на здравните навици на адвентистите. Освен това, университетът Лома Линда, Калифорния, в момента провежда проучване сред адвентистите, наречено Health Study - 2, също финансирано от NIH, включващо повече от 90 000 души в цяла Северна Америка. По-ранни изследвания са установили, че адвентистите като група имат по-малко сърдечни заболявания, по-ниска степен на заболявания от рак и живеят значително по-дълго, отколкото населението като цяло.

Първото проучване за здравето на адвентистите разкри редица съществени констатации: жените-адвентистки живеят средно 4,4 години по-дълго, а адвентистите-мъже - 7,3 години по-дълго от техните съседи неадвентисти. Изследователите открили пет неща сред адвентистите, които удължават живота с до 10 години: не пушат; диетата им е основана на повече зеленчуци и плодове; ядат ядки в повечето дни от седмицата; имат редовна физическа активност и поддържат здравословно телесно тегло.

Споменатото горе проучване Health Study - 2 е установило допълнителни здравни предимства на растителната диета. В сравнение с не-вегетарианците, адвентистите вегетарианци имат:

По-малко затлъстяване (средно с около 13,6 кг по-малко).

По-ниски нива диабет (около 55% по-ниска степен).

По-малко хипертония ( 42% по-ниска степен).

По-ниски нива на холестерола (около 55%).

По-ниски нива на ракови заболявания (50% по-ниско ниво за рак на дебелото черво).

По-малко сърдечно-съдови заболявания (с 30-50% по-ниска степен за инфаркти).

По-ниска обща смъртност (с 12% по-нисък риск от смърт по всякаква причина въз основа на най-новите изследвания).

Ще те славя, защото страшно и чудно съм направен.
Чудни са Твоите дела и душата ми добре знае това!
Псалм 139:14

Сравнителен доклал за дълголетието на адвентистите в архивите на Internal Medicine заявява, че само около 20% от американските мъже достигат 85-годишна възраст или повече. В Япония, страната с най-много дълголетници в света, този процент достига до 23.6%. Но сред адвентистите като цяло, 41% достигат възраст 85, а почти половината от вегетарианците-мъже достигат 85 години. Проучването на National Geographic за Сините зони установи, че в Лома Линда, Калифорния (една общност, съставена до голяма степен от адвентисти), е имало десет пъти повече хора, живеещи до сто години.

Тези изследвания подчертават много от здравните предимства, свързани със здравословния начин на живот на адвентистите, който те изучават в църквата си в продължение на повече от 150 години. Когато тези идеи са били предлагани първо в църквата, теорията за микробите все още не е била широко известна, хората рядко се къпели, аспиринът е бил недостъпен, рентгенът, антибиотиците, пастьоризацията и имунизациите не са били познати. И все пак, тези адвентни здравни практики са издържали изпитанието на времето и са в хармония с доказаните здравни проучвания, помагайки на хората да бъдат здрави и да живеят по-дълго.

Сега вече знаете какво учат адвентистите за здравето и защо те насърчават здравословния начин на живот. Ако се интересувате от здравословен начин на живот, вие също може да се възползвате от тези прости, но дълбоки принципи на здравето.

Чрез думите на апостола Бог казва на всеки един от нас:

"...моля се ла бъдеш здрав и ла преуспяваш във всичко..." - 3 Йоаново, стих 2.



Няма коментари:

Публикуване на коментар