Въздържание

Уравновесен живот

Определението за въздържание е да си умерен в полезните неща и да се откажеш от всичко вредно. Защото целта на въздъжанието е да достигнем до пълно физическо, умствено, емоционално и духовно благополучие.
Въздържанието не се отнася само за неупотребата на наркотици, алкохол или тютюн. То се отнася до всички аспекти на човешкия живот, било то преяждане, прекаляване с работа, независимо дали нещата са полезни и притятни, така че този неуравновесен начин на живот лишава човека от здравословен и пълноценен живот.

Алкохол

Хиляди хора употребяват алкохолни напитки. Рекламите покават пиещи щастливи и весели хора, но те не показват обратната страна на това коварно пристрастяване – хора, болни от алкохолизъм. Те не разказват за автомобилните катастрофи, нападенията, изнасилванията, убийствата и самоубийствата, извършени под влиянието на алкохола.
Всяка глътка алкохол безвъзвратно унищожава клетки от главния мозък. Алкохолът способства за покачване на кръвното налягане и оказва токсично въздействие непосредствено върху сърдечния мускул. Алкохолът увеличава риска от инсулт, сърдечна недостатъчност, язва на стомаха и рак. Една-две глътки могат да предизвикат спазъм на коронарните съдове, да намалят притока на кислород към сърцето.
Употребяващите алкохол често се разболяват от цироза на черния дроб. Алкохолът лишава организма от важни витамини и минерали.
Навярно най-печалната статистика касае непълноценните деца, които завинаги ще останат умствено изостанали поради употребата на алкохол от страна на техните родители.

Наркотици

Както показва статистиката, употребата на наркотици се увеличава с всеки изминал ден, независимо от възпитателната дейност. Много хора започват да употребяват наркотици от любопитство, за да угодят на приятелите, за да се откъснат от действителността или да избягат от решението на даден проблем. Понеже наркотиците не решават проблема, често се оказва, че вместо изход от проблемите, човек се натъква на още един сериозен проблем – зависимостта от наркотиците.
Употребата на наркотици може да доведе до физическа и психическа зависимост от тях. Този, който изпитва зависимост от наркотиците, продължава приемането им поради страха от болезнените и неприятни последствия, свързани с прекратяването на употребата им. Много често потребността от наркотици се оказва толкова силна, че зависимият прибягва към опасни противозаконни действия с цел да си набави необходимата доза. Около 70% от задържаните биват обвинени в престъпления, свързани с наркотиците.

Запомнете:
По-лесно е да предотвратите проблемите, свързани с употребата на наркотици, отколкото да ги решавате, след като те вече са възникнали. Ако вие или някой от вашите познати изпитва наркотична зависимост, обърнете се за помощ!

Тютюнът

Пушенето е една от основните причини, която довежда до висока смъртност в Америка. Както е известно, пушенето е основната причина за рака на белите дробове, но също така довежда и до развитието на други видове рак. Сместа от 20 токсични вещества, съдържащи се в цигарения дим, предизвиква такива заболявания като емфизем на белия дроб, язва на стомаха, сърдечни заболявания, диабет, раждане на недоносени деца и др. Пушенето излиза много скъпо. Американците губят милиарди долари като допълнителни разходи, свързани с лечението и плащането на застраховки.
Промените във Вашия начин на живот, продиктувани от истинския смисъл, могат да продължат живота ви поне с няколко години, а при трайна смяна на стила наживота, и с десетилетия. Има още нещо важно. И то е, че качеството на Вашия живот ще се подобри.

Планирайте още сега да се насладите на пълнотата на добре балансиран и пълноценен живот.


Няма коментари:

Публикуване на коментар