Въздух

Човек може да живее няколко седмици без храна, няколко дни без вода, но само няколко минути без въздух. Този компонент е съществено необходим за поддържането на нашия живот. Отсъствието на въздух в продължение на пет минути може да доведе до необратими изменения и увреждане на мозъка.

Защо въздухът е толкова важен?

Въздухът, който ние дишаме, съдържа кислород - газ, от който тялото се нуждае, за да функционира добре. Червените кръвни телца вземат кислорода от белите дробове и го доставят до всяка клетка на организма, защото всяка една клитка се нуждае от кислород, за да изработва енергия и така да извършва функциите, за които е предназначена. Червените кръвни телца също така вземат отработения въздух и го връщат в белите дробове, от където ние го издишваме като въглероден двуокис.

Лошото проветряване на помещението може да доведе до главоболие, сънливост, а също така може да понижи концентрацията на вниманието. Коя е причината за това?

Когато един и същ въздух се вдишва отново и отново, съдържанието на кислород намалява, а концентрацията на въглероден двуокис и на другите вредни вещества нараства. Застоялият въздух и повърхностното дишане способства за появяването на депресии, раздразнителност и хронична отпадналост.

По време на физически упражнения през вашите бели дробове може да премине около 100 литра въздух в минута, за разлика от състоянието на покой, когато преминалия въздух е само около 4 литра.
Физическото натоварване увеличава циркулацията на кръвта, снабдявайки с кислород всички органи на нашето тяло. Така вие ще се почувствате пълен със сили и енергия.

Важни препоръки:
1. Използвайте всяка възможност да отворите прозореца, за да влезе свеж въздух в стаята ви. Спете в помещения, където прозореца може да остане леко отворен.
2. Правете физически упражнения на свеж въздух. Това ще ви помогне да укрепне дихателната мускулатура и да увеличите обема на белите дробове. Ще подобри и вашето настроение.
3. Старайте се да имате правилна стойка. Когато сте прави или седнали, дръжте гърба си изправен, отвеждайте раменете назад. Така ще можете да дишате по-дълбоко и по-голямо количество кислород ще бъде доставяно до всеки орган на вашето тяло.
4. Съсредоточете се върху долбокото дишане. В продължние на деня правете поне няколко бавни и дълбоки вдишвания и издишвания.
5. Можете да отглеждате в помещенията си растения. Те поглъщат много вещества, замърсяващи въздуха и използват въглеродния двуокис, за да отделят кислород.

Отровният въздух

Цигареният дим е един от най-големите замърсители въздуха в затворените помещения. Пушенето предизвиква замърсяване и раздразнение на дихателните пътища. Никотинът, съдържащ се в цигарния дим, предизвиква стеснение на артериите. Въглеродният окис намалява способността на червените кръвни телца да пренасят кислород. Тези вещества не само намаляват здравината на артериите, но и способстват за тяхното свиване и намаляване на еластичността им.
Много от пушачите не осъзнават тази опасност, която цигареният дим носи за околните. Вдишването на цигарения дим носи еднакво смъртна заплаха както за пушача, така и за околните, които са пасивни пушачи. На особена опасност са изложени децата на пушачите, които са принудени да дишат този смъртоносен въздух в един продължителен период от време.
Организмът на пушача започва своето очистване и възстановяване почти веднага, след като той изостави този навик. По-доброто, което можете да направите за своето тяло, е да изоставите този вреден навик и да дишате свободно. Така няма да застрашавате и живота на другите около себе си.

В някои градове на страната въздухът е силно замърсен. Ако във вашия град съществува такъв проблем, старайте се да избягвате тези замърсени райони, а също така не правете физически упражнения в тях.
Излизайте всред природата възможно по-често и спортувайте на чист въздух. Така организмът Ви ще може да получи необходимата доза наситен с кислород въздух.

Няма коментари:

Публикуване на коментар