Почивка

Съвременния живот е стремителен, увлекателен, но и доста изтощителен. Само задължителният отдих може да реши този проблем.
Освежаващият, непрекъснат нощен сън допринася за тази полза. При повечето хора обаче професионалният ангажимент е свързан със заседнал начин на живот, без установен режим и с напрегнат ритъм на работа. Ето защо често пъти става така, че е трудно да заспим и да имаме спокоен сън. Понякога дори не искаме да си лягаме, защото съзнателният живот е много по-интересен. Преумората е резултат от недостатъчна почивка и това е най-разпространената причина човек да се чувства разстроен и неработоспособен.

Сънят е необходимост

За поддържане на психическото равновисие и физическото здраве, е необходим сън. Той помага на организма да възстанови силите и способства за бързото оздравяване. Отдихът укрепва имунната система и продължава живота на човека. При отсъствие на необходимия отдих се получава преразход на енергийните ресурси на организма и разстройване на нервната система. При хронично недоспиване може да се очаква слаба съпротивителна способност спрямо болестите, а податливостта към стреса се увеличава.

Колко време е достатъчно да отделяме за сън?

За възрастните като правило е добре да спят около 7-8 часа през нощта. Най-добре възстановяващи организма са часовете, отделени за сън ПРЕДИ полунощ. Всеки час преди полунощ, се равнява на два часа след това. При отделена една трета от денонощието за пълноценна почивка, вие получавате възможност за две-трети ползотворен работен ден.

Какво да кажем за сънотворните лекарства, които помагат да заспим при безсъние?

По време на сън човек преминава през фази на повърхностен и дълбок сън. Сънуването е естествена част от съня, която се проявява по време на повърхностната фаза.
Приспивателното средство често пъти подтиска тази фаза и след събуждане вие няма да се чувствате напълно отпочинал, въпреки привидно изглеждащия здрав сън. Ако продължите употребата на приспивателните в по-продължителен период от време, то това ще доведе до хронична умора.

Естествените средства са най-доброто приспивателно:
1. Ежедневно правете интензивни физически упражнения, за да може по най-добър начин да се противопоставите на умствената и емоционалната умора. Вместо да гледате телевизия или да седите пред компютъра, по-добре се разходете, поплувайте или поработете в градината.
2. Приемайте топъл (не горещ) душ или вана. Пуснете си приятна музика. Намалете осветлението, за да можете да се отпуснете умствено и физически от напрежението.
3. Изпийте топла напитка. Въздържайте се от напитки съдържащи кофеин, които стимулират нервната система и предизвикват безсъние.
4. Придържайте се към определен решим на лягане и ставане.
5. Празният стомах способства за по-добър сън. Вечер яжте няколко часа преди лягане и нека вечерята да бъде лека, с лесна за усвояване храна.
6. Постарайте се да изпълните няколко прости упражнения, които да помогнат да се отпуснете: протегнете се, направете няколко бавни кръгови движения с главата, с възможно най-голям радиус. Направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания на отворен прозорец. Наплискайте лицето си с хладка вода. Това подобрява кръвообръщението. Усмихнете се и запазете усмивката. Отпуснете се!
7. Преди сън избягвайте да се съсредоточавате върху проблеми, натрупани през деня. Припомнете си за хубавите моменти, които сте имали. Бъдете признателни и благодарни към хората, които са били до вас.
8. Най-добрата почивка намираме при живия Бог. Споделете грижи си с Него и нека Той се погрижи за вашите тревоги. Той ви обича и знае как да се погрижи за всичко, което ви притеснява. Приемете Неговия мир и спокойствие, и сънят ви ще бъде сладък.

Господ ни е заповядал да се трудим през шестте работни дни, а седмия ден (който е събота), е ден за отмора. Това е Неговия план за нас - най-подходящия баланс между работа и почивка. И понеже е наш създател, Той най-добре знае кое е добро за нас.

Бог заповядва да работим, но също така заповядва и да си почиваме.
Ето съдържанието на 4-тата заповед от 10-те Божии заповеди:

"Помни съботния ден, за да го освещаваш. Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела; а на седмия ден, който е събота на Господа, твоя Бог, да не вършиш никаква работа; нито ти, нито синът ти, нито дъщеря ти, нито слугата ти, нито слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чежденецът, който е в дома ти; защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко, което е в тях, а на седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети."
Няма коментари:

Публикуване на коментар