Хранене


Първоначалната диета на човека се е състояла от плодове, зеленчуци, зърнени култури и ядки.
След потопа се прибавя месната храна. Научните изследвания потвърдиха, че първоначалната диета, както в началото, си остава най-здравословната.
Употребата на продукти в техния натурален, нерафиниран вид и без хранителни добавки, може да предотврати възникването на много болести и често пъти даже да преустанови тяхното развитие.

Яжте с удоволствие

Храната трябва да бъде вкусна и приятна на външен вид. В дневното меню е необходимо да бъдат включени различни продукти. Комбинирайки различните продукти, ние можем да бъдем сигурни в това, че нашият организъм получава всички хранителни вещества, необходими за нашето здраве.

Протеини (белтъчини)

Протеините могат да се получат от много продукти. Месото не е единственият източник на белтъчини. Грахът и фасулът са отлични източници на белтъчини, особено в сечатение с пълнозърнести култури, такива като кафевия ориз, пшеницата, овеса или царевицата.
Ядките (орехи, бадеми, лешници) също са богати на белтъчини, но тях трябва да употребяваме в умерено количество, имейки предвид високото съдържание на мазнини. Даже зеленчуковите култури като зеле и картофи, съдържат белтъчини и заедно с тях са богати и на витамини и минерали. Съществуват много неясноти по отношение на нашата потребност от белтъци. И все пак болшинството от хората употребяват много повече белтъчини, отколкото е необходимо. И това на свой ред може да доведе до претоварване на бъбреците и тяхното заболяване, вследствие на прекомерната употреба на белтъчини. Най-често наблюдавания проблем в тази връзка е появата на камъни в бъбреците.

Въглехидрати

Въглехидратите са важен източник на енергия. Те се разделят на прости и сложни въглехидрати. Употребата на прости въглехидрати, такива като захар, която се съдържа в многото десерти, в бонбоните, сладките напитки и захарния памук, е най-добре да бъде ограничавана. Употребата на сложни въглехидрати е най-полезно за нашия организъм. Източници са картофите, кафевия ориз, хлябът от пълнозърнесто пшеничено брашно, кълнове от различни зърна и семена.
Ограничете съдържанието на мазнини в дневното меню. Лойта, маста, маслото, рибата, месото, птиците, маргаринът, майонезата, пържената храна и сиренето съдържат вредни за здравето ни наситени мазнини. Най-полезни са растителните мазнини, съдържащи се в семената, ядките и маслините, употребени в умерени количества.
Ако употребявате млечни продукти, избирайте обезмаслени.

Баластни вещества

Баластните вещества (целулозата) действат подобно на метла, очистваща храносмилателната система, като спомагат да по-добрата й работоспособност. Богати на баластни вещества са пресните плодове, зеленчуците, ядките и неолющените зърнени култури. Месните, млечни и рафинирани продукти не съдържат целулоза, затова те допринасят за запек в храносмилателния тракт, което довежда до различни заболявания. Изследванията показаха, че диета, богата на целулоза, намалява риска от заболяване от много видове рак.

Натриевият хлорид във вид на сол е скрит в месните продукти; среща се в осолени, консервирани, сладкарски изделия с добавена сода или различен прах от хранителната промишленост, и даже в сухите закуски. Той способства за повишаване на кръвното налягане и развитието на сърдечносъдовите заболявания. Бъдете внимателни към солта и се старайте да ограничите нейното количество в храната си.

С какво да се храним?

Балансираната вегетарианска диета е най-добрият избор. Ежедневно се наслаждавайте на обилната употреба на плодове и зеленчуци, употребявайте пълнозърнести продукти, в които се съдържат баластни вещества и всички витамини и минерали, подпомагащи процеса на очистването на тялото от токсини. Те даже предотвратяват преяждането и затлъстяването, тъй като бързо насищат. Не забравяйте да включвате в менюто си бобовите култури и ядките.

ЗАКУСКАТА е най-важна от всички хранения! Хубавата закуска трябва да съдържа по-голямо количетво калории, отколкото другата храна, приемана през деня. Избирайте продукти с високо съдържание на белтъчини и сложни въглехидрати. Не забравяйте и плодовете, на обед  яжте добре, а нека вечерята Ви да бъде лека. По такъв начин ще получите енергия за целия ден и ще имате добър сън през нощта.
За да бъде Вашият организъм здрав и за да сте жизнени и силни, хранете се с добри и разнообразни продукти в техния естетсвен вид и в необходимите количества.

Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар