Вода

Водата е един от най-важните компоненти на нашето тяло. Тя заема приблизително 70% от общото ни тегло. Организмът ни използва вода за самопочистване и самоохлаждане, за поддържане на необходимото химическо равновесие. Водата се извежда от нашия организъм чрез потта, дишането, храната и изпражненията. Загубата от 20% вода може да се окаже смъртоносна за човешкия организъм.
Изследванията показват, че спортисти, които са пили вода само, за да утолят жаждата си, са имали по-малка издръжливост в сравнение с тези, които са изпивали толкова количество, колкото и са загубвали. Спортистите, които поемат вода в достатъчни количества, се уморяват по-малко и телесната им температура остава в границата на нормата.

Колко вода трябва да пием?

Принуждаването на организма да функционира в условията на ограничено количество течност, е все едно да измием чиниите след обад с една чаша вода. Необходимо е да пием достатъчно количество вода, така че урината да бъде почти безцветна. Обикновено за това са необходими около 8 чаши вода на ден (1.5 - 2 литра). Но това е приблизителна мярка относно потребността на човека от вода. Жаждата не е точен показател, така че не може да се разчита на нея. 
Обикновено необходимото количество зависи от начина ни на живот. Ако професията ни е свързана с тежък физически труд, тогава е необходимо да се изпива по-голямо количество вода. Другият фактор, с който трябва да се съобразим за приема е теглото. По-тежките хора също имат нужда от по-голямо количество вода.
Приема на течности зависи също така от сезона. В по-горещо време също трябва да се приема повече от тази животворна течност, защото тялото използва водата, за да се охлажда.

Всички напитки съдържат вода. Има ли значение какво пия?

Чистата вода е най-добрата течност за организма. Болшинството от напитките съдържат захар, която забавя преработването на храната, способства за увеличаване на теглото, предизвиква колебания в нивото на захарта в кръвта и изисква допълнително количество вода, за да бъде усвоена от организма. Кока-Колата съдържа фосфор, който извежда калция от организма и по този начин костите стават по-лесно чупливи. 
Повечето напитки съдържат изкуствени добавки, които могат да предизвикат раздразнение на стомаха или да окажат допълнително натоварване на бъбреците и черния дроб. Такива напитки съдържат и изкуствени подсладители като аспартам (Е951, Е952), който има различни странични влияния върху организма. 
Кофеинът се съдържа в кафето, черния чай и някои безалкохолни напитки. Той може да увеличи кръвното налягане, да повиши съдържанието на захар и мазнини в кръвта, а също да стимулира нервната система и да предизвика раздразнителност, безпокойство, треперене, хронична умора и безсъние, повишаване на температурата в тялото. Кофеинът и алкохолът се причисляват към пикочогонните средства и затова вместо да наситят организма с вода, те я извеждат от него.

До какво довежда недостатъчната употреба на вода?

В този случай бъбреците са принудени да работят с голямо напрежение, за да извеждат токсичните вещества, а това от своя страна довежда до затрудняване на тяхната функция. Всяка клетка от организма се нуждае от вода за нормалното си функциониране. Понижената употреба на вода като последица носи след себе си нарушение на функциите на клетката и съответно до нейното заболяване. Умората и главоболието често пъти са естествените резултати от употребата на малко количество чиста питейна вода.
Учените доказаха, че водата балансира киселинния баланс в тялото, като неутрализира киселинната среда, което от своя страна предотвратява развитието на ракови заболявания.

Външна употреба на водата
Редовното измиване и вземане на душ спомага за очистване на кожата от мръсотията и отпадъчните продукти на жизнената дейност. Хладката вода може да намали високата температура, а топлата да загрее при получаване на тръпки, вследствие на студ. Топлата вана често се оказва полезна, ако не можета да заспите. А ако ви е трудно да се събудите, изпробвайте да завършите приемането на душ с хладка вода или интензивно разтрийте кожата с хавлия, напоена в студена вода и после изцедена.

Помнете, че водата е жизнено необходима за вашето тяло!
Използвайте я в достатъчни количества за добро здраве, издръжливост и жизнен тонус.


Няма коментари:

Публикуване на коментар