понеделник, 18 август 2014 г.

Стрес

Причини за стреса

В нашия живот често се случват стресови ситуации, които изискват от нас напрежение на всичките ни сили и бързо вземане на решение.
Стресът представлява физически, химически и емоционален фактор, който изисква голамо физически или умствено напрежение и може  да стане причина за много заболявания. Най-разпространената болест на съвременния човек е желанието да обгърне необятното. А именно: ежедневно се стремим да успеем да свършим много неща. Никога не ни стега времето, никога не ни достигат парите, за да успеем да свършим всичко онова, което желаем. Ние до краен предел напрагяме силите си и в края на седмицата се чувстваме като разбити.
В ежедневието под една или друга форма изпитваме стрес. Стресът става дистрес, когато започнем да го възприемаме като разрушителна сила. Работата тек не се свежда до тези жизнани ситуации, които предизвикват стрес, тъй като всички жизнени потребности са си стресов фактор.

Проблемът е в това, как ние се отнасяме към тях, как реагираме.

За съжаление отрицателните емоции като страх, гняв, обида, ненавист, печал, заист могат да понижат способността на организма ни да се съпротивлява на много болести, ако не се преборим с тях.

Всеки човек си има собствено отношение към стреса. Това, което при един може да предизвика стрес, при друг поражда прилив на сили и енергия. Ситуациите, свързани със заплаха за живота, предизвикват стрес у всеки човек. Но в зависимост от това, как един или друг човек се отнася или реагира в дадео положение се определя неговия по-нататъшен живот. Мислите и чувствата оказват пряко въздействие на разума, който на свой ред влияе на организма като цяло.

Хормон на щастието

Знаете ли, че вашият организъм изработва хормон на щастието? Благодарение на такива положителни емоции като радост, смях, любов, благодарност и вяра, организмът отделя ендорфини, т.е. хормони, които способстват за подобряване и укрепване на имунната система и предизвикват усещане за благополучие. Добър пример за изцеление на смъртоносна болест чрез помощта на положителни емоции е известният на американците случай с Норман Казънс. Здравословния начин на живот, съчетан с положителна нагласа и смях, му помогнали не само да победи опасното заболяване, но със своя опит положително да въздейства върху други хора.

Изследванията показват, че устойчивият емоционален живот е също така важен като диета, физическите упражнения и въздържанието на алкохол, никотин и др. наркотици. Съществуват данни за това, че с помощта на физическите упражнения организмът отделя ендорфини. Затова физическите упражнения са полезни както за здравето, така и за настроението. Направете първата крачка и след няколко дни сами ще се убедите в ползата от редовните физически упражнения. Вашето настроение коренно ще се промени.
Ще станете оптимист и по-уверен в себе си.

Какво да правим с факторите, предизвикващи стрес?

Как можем да се справим с причините за стреса и да останем оптимисти и щастливи? Но в нашия живот възникват много обстоятелства, които не можем да контролираме. Какво може да се направи?

1. Избягвайте по възможност стресовите ситуации. Стойте далеч от среда, която може да провокира стрес или избягвайте места, където могат да възникван напрегнати ситуации.

2. Борете се. Най-добрият начин за борба със стреса е поддържането на организма в добра физическа форма. Благодарение на физическите упражнения, пълноценният отдих, правилно хранене и оптимистично настроение, можете да се справите със всяко стресово положение.
Съществуват ситуации, в които заплахата за живота е закономерна. Такива са професиите като пожарникар, полицай и др. Основавайки се на пита, знаем, че опасността при тях съществува. Понякога събитията предизвикват у нас гняв или вина. Всеки човек преживява някакви проблеми, но Бог не иска ние да живеем с чувството на страх или вина. Човек, който живее в мир с Бога и хората, трудно би бил нещастен. Ако сърцето му е в хармония с Бога, той се извисява над неприятните преживявания, знаейки, че те са кратки моменти от вечността.


3. Доверете се на Бога! Доверието към Бога развива чувството за благодарност, а Божествената любов към другите хора оказва голяма полза в контрола над дистреса в нашия живот. Това е най-добрата техника в борбата със стреса, с която можем да се предпазим в този свят. Любовта към другите ни пази от негативни емоции. Тя е като язовирна стена, която не допуска да прелее вълната на ненавистта, злобата и завистта. Доверието в Бога дава чувство за сигурност, защото всеки вярващ знае, че на небето има един, който ни обича!

Няма коментари:

Публикуване на коментар