понеделник, 18 август 2014 г.

Чистота

Сапунът

Чистотата е много важна за предотвратяване на много заболявания и запазване на доброто здраве. Много болести се появяват в резултат на нечистоплъност. Необходимо е да бъдем изключително внимателни по отношение на продуктите и водата. Ако ръцете на човека, приготвил храната са били мръсни, съдовете нечисти, то продуктите и водата лесно могат да станат негодни за потреба. Използването на сапун и вода за измиване на ръцете и съдовете са ефективни средства, за да бъдат избегнати заразите.
Най-разпространените последствия от зараза е диарията. Ако се употребява мръссна храна и вода, то храносмилателната система се раздразнява. Диарията може да бъде опасна, ако е по-продължителна и особено при малките деца. Тя може да доведе дори до смърт, ако не се лекува.

Лична хигиена

Редовно взимайки душ, ние ще поддържаме тялото си чисто. След като сте се изкъпали, необходимо е да облечете чисти дрехи. Дрехите се замърсяват, както и тялото. И кожата, и дрехите могат да станат преносители на бактерии, които представляват опасност и могат да попаднат в храната. Когато мръсотията се наслагва върху кожата, то в този случай има голяма вероятност за развитие на кожни заболявания и особено такива като фурункули. Ноктите трябва да бъдат изрязани и да са чисти, защото под тях се събира голямо количество бактерии. Мийте често ръцете си със сапун!
Задължително ги измивайте след тоалетна, преди хранене и приготвяне на храна, а също и преди да нахраните детето си.
Особено важно е лицето и очита да бъдат чисти, тъй като докосвайки лицето и очите с мръсни ръце, вие можете да внесете инфекция.
Важно е фекалиите да не бъдат оставяни на открити места. Ако не е възможно използването на тоалетна, трябва да бъдат заравяни, за да се предотврати зараза с глисти и бактерии. Мухите и другите насекоми, кацайки върху тях, могат да пренесат микробите върху храната.
Извън помещеието желателно е винаги да ходим обути, за да изгебгнем заразяването с паразитите чрез допир. Обувките също понижават риска от порязвания и убождания, които рани могат да бъдат инфектирани.

Измити съдове

Много бактерии се разпространяват посредством прибори, които са за общото ползване и не се измиват добре. Съдовете трябва да бъдат измивани след всяко приемане на храна и това да става в гореща сапунена вода, след което да бъдат изплаквани. Ако допуснете Ваша лъжица или вилица да се ползват от заболял от инфекция човек, то това би могло да доведе до разпространение на микроби. Необходимо е съдовете да се съхраняват в закрити шкафове и да се покриват с чиста кърпа, за да се предотврати попадането на прах и зараза от мухи.

Приготвяне на храната

Преди консумация на плодове или зеленчуци, необходимо е те да бъдат старателно измити обилно с чиста вода. Храната винаги е по-добре се консумира, когато е свежо приготвена. Необходимо е тя да бъде съхранявана на студено място и да се консумира колкото може по-скоро, преди да започне в нея разложителен процес. Ако остане за следващо хранене, внимателно проверете нейното състояние. Ако е храната не е прясна, а е преработена, затоплете я добре преди консумация. Никога не яжте храна, която има лош вкус или мирис!

Водата

На много места водата е заразена от хора и животни. Има места, в които до водата имат достъп домашни животни и това може да бъде причина за зараза, ако тази вода се използва за миене, пране и пиене. Дъждовната вода, оставена в открит и мръсен съд, може също да се окаже заразена. Всяка вода, в чистотата на която се съмнявате, трябва да ври 10-20 минути, за да бъдат унищожени бактериите. Затова преварената вода трябва да бъде в закрит съд.


Запомнете: Чистотата е залог за здравето Ви! нека вашите тела, дрехи, вода и храна бъдат чисти! И вие ще се радвате на повече крепко здраве.


Няма коментари:

Публикуване на коментар