понеделник, 18 август 2014 г.

Диабет

Какво представлява диабетът?

Диабетът е заболяване, при което организмът намалява способността си да усвоява глюкоза, съдържанието на която нараства в кръвта до опасно високо равнище. С времето високото равнище на захар в кръвта се оказва разрушително за организма, което от своя страна води до силно увеличаване на риска от смърт или инвалидност.
Съществуват два типа диабет:

Тип I – инсулино-зависим.
Първият тип диабет е следствие от неспособността на организма да образува инсулин. Редовното приемане на инсулин е жизнено необходимо за хората, болни от първия тип диабет.
По принцип те са слаби и рядко с наднормено тегло. Диабетът от първи тип е на генетична основа и може да бъде унаследен. За близките родственици на болни от диабет първи тип, рискът от заболяване от тази болест е по-голям.

Тип II – инсулино-независим.
При тези хора обикновено се изработва достатъчно количество инсулин, но по определени причини работата му се блокира и не може да изпълнява функциите си. Диабетът от този тип по правило се появява при фора на средна възраст с наднормено тегло. Около 80% от всички болни от диабет втори тип са с наднормено тегло. Достигането на оптимално телесно тегло и поддържането му на това равнище често се оказва напълно достатъчно за контрола на захарта в кръвта и при тези болни.

Лечение на диабет тип II.
Изследванията в течение на 15 години показват, че „95% от диабетиците в зряла възраст (тип II), приемащи лекарства за понижаване на захарта, биха могли да прекратят ползването им за по-малко от 8 седмици, а 50-75% биха могли да норализират нивото на захар в кръвта и напълно да преустановят приемането на тези лекарства за някалко седмици”. Най-добра се оказва диетата с високо съдържание на целулоза, ниско съдържание на мазнини, нерафинирани скорбялосъдържащи продукти и продукти с ограничено съдържание на белтъчини.

Много важна роля за понижаване на равнището на захарта в кръвта играе намаляването на количеството мазнини в диетата. Обикновено осезаеми резултати могат да се получат в течение на 8 седмици. Много болни от диабет тип II, могат напълно да изоставят лекарствата само благодарение на намалената употреба на мазнини.

Какво да ядете?

Бобовите култури са отлична храна за болните от диабет. Най-добре от всичко е да се употребява хляб от пълнозърнесто брашно, необработен булгур, свежи плодове и зеленчуци. Тъмнокафявия ориз е за предпочитане пред белия. Хлябът от грубосмляно пълнозърнесто брашно е по-добър от белия хляб.
За диабетиците е по-добре да не използват сладки напитки и плодови сокове, съдържащи концентрирана захар. Те също така трябва да избягват употребата на любимите алкохолни напитки. Алкохолът затруднява контрола на диабета и може да доведе до значително понижаване на равнището на захар в кръвта на болните, приемащи лекарства с хипогликемичен ефект или инсулин.
Кофеинът оказва въздействие, подобно на състоянието на стрес. За диабетиците е по-добре всякакво въздържание от чай, кафе и други кофеиносъдържащи напитки.
Яжте плодове и зеленчуци в техния естествен вид. Пресните плодове са по-добри от плодовите сокове, той като в тях се съдържа повече целулоза и по-малко захар. При приготвянето на зеленчуци, ограничавайте количеството сол и използвайте разнообразни продукти с растителен произход в техния натурален вид. Болните от диабет често страдат и от бъбречни заболявания. Изследванията показват, че храна с високо съдържание на белтъчини ускорява увреждането на бъбреците.

Какво можем да кажем за упражненията?

Започнете ежедневно да извършвате физически упражнения като бързо ходене. Следете за равнището на захар в кръвта с цел да се убедите, че вашата потребност от инсулин не се изменя значително. Старайте се да изпълнявате физически упражнения поне по 30 минути дневно. Активното физическо натоварване оказва въздействие, подобно на инсулина. По време на физическо натоварване, бързо се изразходват захарта и мастните киселини.

Изследванията показват, че диета с високо съдържание на белтъчини и ниско съдържание на въглехидрати, следва да се замени с диета, която съдържа сложни въглехидрати – хляб от пълнозърнесто брашно, бобови култури, диета с повече целулоза и по-малко мазнини.

За предотвратяване и дори за лечение на диабета, изпълнявайте физически упражнения! Поддържайте оптималто телесно тегло и избирайте диета с повишено съдържание на целулоза и понижено на мазнини. В резултат на това, вие ще бъдете добре възнаградени.


Няма коментари:

Публикуване на коментар